Opis produktu:
Cena -- zł
Promocje
Dostępne gramatury: 250ml, 500ml, 1ml
OLEJ Z CZARNUSZKI
Czarnuszka (Nigella) to roślina powszechnie wykorzystywana w kuchni i ceniona za walory smakowe oraz zdrowotne. Nazywana jest „czarnym kminkiem” lub „złotem faraonów”.
Dużą popularnością cieszy się szczególnie olej z czarnuszki, który ma liczne właściwości zdrowotne. W jednej butelce oleju z czarnuszki znajduje się całe bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Oprócz tego olej z czarnuszki zawiera duże ilości witamin A, E i z grupy B oraz makro i mikroelementy, takie jak mangan, molibden, chrom, fosfor, nikiel i magnez. W składzie nie zabrakło też fosfolipidów, alkaloidów, fitosteroli, flawonoidów i olejków eterycznych, które wpływają na właściwości zdrowotne i smakowe oleju z czarnuszki.
UWAGA – zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.
Staramy się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszej stronie, jednak dane zawarte w powyższej tabeli mogą różnić się nieco, w zależności od partii produktu.
Podane wartości zostały wyliczone z receptur według danych naszych dostawców i/lub literatury fachowej.
Ciekawostki o oleju z czarnuszki:
wspiera układ odpornościowy;
poprawia ogólną kondycję organizmu;
poprawa wyglądu skóry i włosów, spowalnia procesy starzenia się skóry;
ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze;
wspiera leczenie zakażeń;
oczyszczania organizm z toksyn;
normuje ciśnienia tętnicze krwi;
wspiera prawidłową pracę wątroby;
obniża poziom „złego” cholesterolu i zapobiega miażdżycy;
reguluje pracę układu hormonalnego;
pomaga przy leczeniu wrzodów żołądka;
wykazuje działanie antynowotworowe;
jest pomocny w łagodzeniu problemów skórnych, takich jak trądzik, egzema, łupież czy atopowe zapalenie skóry (AZS).
Aby czerpać korzyści z właściwości czarnuszki, należy pamiętać, by nigdy nie podgrzewać oleju – nie nadaje się on do smażenia i jest wrażliwy na wysokie temperatury.
Najlepiej przechowywać go w lodówce.
Olej z czarnuszki – zastosowanie
Stosowanie oleju z czarnuszki jest bezpieczne, a przeciwwskazania obejmują jedynie dzieci poniżej 3. roku życia i kobiety w ciąży.
Należy jednak pamiętać, iż nadmierne spożywanie oleju z czarnuszki może skutkować obniżeniem ciśnienia krwi, dlatego optymalna ilość to 1-2 łyżeczki dziennie.
Oleju z czarnuszki nie spożywamy na czczo, lecz przyjmujemy wraz z posiłkiem (na przykład sałatką, kanapką czy twarogiem).
Marka "Bakali" podlega firmie Z.U.P.H. PS-PŁYT Pasierb Sławomir NIP: 8151510482, REGON: 690661974 / Wizualizacje opakowań: Patrycja Tomczyk