Opis produktu:

Cena 60.00 zł 
1200g

Promocje

Cena: 10.40zł 250g Nowa cena: 9.40 250g
Cena: 8.50 zł 250g Nowa cena:  7.50zł 250g
Cena: 5.90zł 250g Nowa cena: 5.50 250g
Cena: 8.40zł  250g Nowa cena: 7.10zł 250g
Cena: 15.40 zł 250g Nowa cena: 13.90zł 250g


Dostępne gramatury: 1200g

Cena 29.90 zł 250g
Cena 13.90 zł 250g

Miód Gryczany

MIÓD GRYCZANY

Miód gryczany pozyskiwany jest przez pszczoły z kwiatów gryki. Charakteryzuje się  ciemną złoto-brązową barwą, ziarnistą strukturą, silnym aromatem oraz słodko-ostrym smakiem.

Miód gryczany krystalizuje dość wolno (nawet do roku czasu), rozwarstwiając się na dolną grubokrystaliczną warstwę i górną - płynną. Nie wpływa to na jakość oraz właściwości miodu.

Miód gryczany podobnie jak każdy inny miód wzmacnia organizm. Ma duże zastosowanie w profilaktyce zdrowia, jak również w lecznictwie; szczególnie w zapobieganiu i leczeniu chorób serca oraz układu krążenia.

UWAGA – zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.

 

Staramy się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszej stronie, jednak dane zawarte w powyższej tabeli mogą różnić się nieco, w zależności od partii produktu.

 

Podane wartości zostały wyliczone z receptur według danych naszych dostawców i/lub literatury fachowej.

Miód gryczany posiada spośród wszystkich miodów najwięcej związków bioaktywnych i przeciwutleniających, dodatkowo zawiera znaczne ilości mikro i makroelementów oraz witamin - szczególnie z grupy B.

 

Miód gryczany doceniany jest w leczeniu anemii ponieważ zawartość żelaza,  i witaminy C w miodzie gryczanym pomaga w leczeniu niedokrwistości, wynikającej m.in. z niedoboru żelaza. Wykazano, że jego regularne spożywanie zwiększa stężenie hemoglobiny we krwi. Ta właściwość wspomaga też rekonwalescentów po przebytych operacjach z utratą krwi.

 

Dzięki swojemu składowi miód gryczany posiada także właściwości przeciwbakteryjne i osłonowe  wspomagając hamowanie potencjalnie szkodliwych bakterii mikroflory jelitowej. Z tego powodu może być stosowany w leczeniu chorób przewodu pokarmowego i wpływać korzystanie na prawidłowy rozwój mikrobioty jelitowej.

 

Miód gryczany ma jedną z najwyższych aktywności antybiotycznych spośród badanych polskich gatunków miodu – warto rozważyć go jako naturalny sposób leczenia przeziębienia, kataru, kaszlu oraz w infekcjach górnych dróg oddechowych.

 

Zastosowanie miodu gryczanego:

Zaleca się rozpuszczenie od 1 do 2 łyżek w przestudzonej herbacie, bądź wodzie w temperaturze  maxymalnej do 40°C - przy wyższych temperaturach miód traci właściwości lecznicze.

 

 

 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

w 100 g

Wartość energetyczna

1357 kJ / 319 kcal

Tłuszcz

- w tym kwasy nasycone

0 g

0 g

Węglowodany - w tym cukry

79,5g

79,5g

Białko

0,3g

Sól

0g

 

   

Sprawdź nowości

04 lipca 2023

Marka "Bakali" podlega firmie Z.U.P.H. PS-PŁYT Pasierb Sławomir NIP: 8151510482, REGON: 690661974 / Wizualizacje opakowań: Patrycja Tomczyk